DET SKER NU

 

Copenhagen Film Fund henter historisk BBC/HBO-drama til København

23 nov 2018, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

Ved hjælp af en investering fra Copenhagen Film Fund, placerer BBC optagelser til tv-serien ’Gentleman Jack’ i København. Disse internationale storproduktioner kan dog blive et særsyn, da filmfonden mangler midler fra 2019

 

Spektakulære panoreringer i Københavns rådhussal, hestevogne i fakkeloptog i det centrale Københavns Frederiksstad og royale gemakker på Gavnø Slot. BBC One og HBO’s dramaserie ’Gentleman Jack’ får fuldt udbytte af det historiske København og omegn, når det engelske produktionshold i denne uge indspiller nogle af seriens sidste scener i indre København og Næstved.

Danske Sofie Gråbøl indtager rollen som Dronning Marie, som spiller overfor den britiske skuespiller og hovedrolleindehaver Suranne Jones ( kendt fra ’Doctor Foster’).

Tv-serien ’Gentlemen Jack’ fortæller den autentiske historie om Anne Lister, en britisk godsejer, som i det 18. århundrede skubbede til de sociale normer i England og verden over ved at være den første kvinde til at leve i et officielt lesbisk forhold. Hendes historie ledte blandt andet til København, hvor hun tilbragte længere tid i selskab med daværende dronning Marie.

”’Gentleman Jack’ er en højprofileret miniserie, som bliver distribueret globalt. Vi får altså centrale lokaliteter i København og omegn på skærme over hele verden samtidig med, at produktionen bruger fem gange fondens investering på dansk talent, arbejdskraft, udstyr, hotel og forplejning. Med en dansk stjerne som Sofie Gråbøl i en central rolle har denne produktion så at sige hele pakken set ud fra vores investeringskriterier,” siger Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund, som har investeret i tv-serien for at gøre det økonomisk rentabelt for produktionen at indspille på Sjælland.

 

København som autentisk location
Optagelserne i København er kommet i hus på baggrund af en såkaldt location tour tidligere på året, hvor BBC’s produktionsselskab Lookout Point blev vist rundt på Sjælland på udvalgte lokaliteter. Den BAFTA-vindende forfatter og instruktør bag ’Gentleman Jack’, Sally Wainwright havde et klart ønske om at filme i København.

"Af hensyn til tv-seriens autencitet var det afgørende for Sally (Wainwright, red.) og produktionsholdet, at 'Gentleman Jack' blev skudt i København. Hovedpersonen Anne Lister var en passioneret rejsende og besøgte byen i 1830'erne. For at kunne vække hendes oplevelser derfra til live, føltes det vigtigt at lægge optagelserne dér. Copenhagen Film Fund har været en helt afgørende samarbejdspartner i forhold til at få det til at lykkedes, og vi er meget taknemmelige for deres støtte," siger Laura Lankester, executive producer på tv-serien fra Lookout Point.

 

Fonden mangler midler fra 2019
Copenhagen Film Funds investering i ’Gentleman Jack’ bliver dog en af de sidste, da fondens hovedbidragsyder Københavns Kommune i september meddelte, at de trækker støtten fra 2019. Der bliver derfor længere mellem de internationale film- og tv-produktioner, som kommer til Greater Copenhagen og filmer.

De store internationale film- og tv-produktioner flytter til de lande, der tilbyder finansiering til gengæld for forbrug af lokal arbejdskraft, studier og locations. Derfor er det altafgørende for et land at tilbyde økonomiske incitamentsordninger, hvis det ønsker vækst og udvikling af talent og kompetencer i den hjemlige branche. I dag er Danmark det sidste land i EU, som ikke har eller er ved at indføre en national incitamentsordning for film og tv-produktioner,” siger Thomas Gammeltoft, der frygter, at København og hovedstadsregionen kan miste sin position som generator for vækst- og innovationsskabelse indenfor den danske film- og tv-industri – en position der er til gavn for hele landet.

Copenhagen Film Fund har ikke blot skabt vækst og arbejdspladser gennem sine investeringer i film og tv – men også medvirket til at profilere og brande København for omverden. Det arbejde lider et alvorligt knæk med den manglende opbakning til fonden,” siger Thomas Gammeltoft.

’Gentleman Jack’ bliver vist som miniserie i otte afsnit på BBC One i Storbritannien og HBO i USA i foråret 2019 - sidstnævnte står også for  distribution til resten af verden. Danske seere vil kunne finde tv-serien på HBO Nordic. Serien er skabt af den engelske forfatter og instruktør Sally Wainwright, kendt for krimiserien ’Happy Valley’. Seriens executive producere er Sally Wainwright, Faith Penhale og Laura Lankester fra Lookout Point, som har produceret i smarbejde med Phil Collinson. På dansk jord varetages produktionen af Marlow Film Productions. Hovedpersonen Anne Lister spilles af Suranne Jones. Herudover findes også Sophie Rundle, Gemma Jones, Timothy West og danske Sofie Gråbøl på skuespillerlisten.

 

Om Copenhagen Film Fund
Copenhagen Film Fund tiltrækker via investering udenlandske film og tv-produktioner til Greater Copenhagen med henblik på at skabe vækst, beskæftigelse og profilering af regionen.

Fonden har i perioden 2013-18 investeret ca. kr. 77 mio. i 36 produktioner. Disse investeringer resulterer i et samlet forbrug (inkl. lønninger) på 293 mio. kr. i hovedstadsområdet (penge som uden fondens investering var forbrugt i et andet land/region). Fondens investeringer har herudover hvert år gennemsnitligt bidraget med: kr. 41 – 76 mio. til landets bruttonationalindkomst (BNI) og skabt 108 – 153 årsværk målt på direkte, indirekte og inducerende effekter (effekttal for 2018 er budgetterede og ikke ud fra regnskaber).

Fonden har blandt andet investeret i: KONGENS VALG - THE DANISH GIRL - BROEN sæson III & IV - WALLANDER med Kenneth Branagh – GREYZONE – BØLGEN – SIG DET´ LØGN, LUIS – THE HOUSE THAT JACK BUILT – THE UNTAMED – GENTLEMAN JACK – KRYPTON – MIDNIGHT TEXAS – LONGWAY NORTH.

Fonden kan investere op til 40% af den enkelte film- og tv-produktions forventede forbrug i hovedstadsregionen. Produktionen skal bringe minimum 60% finansiering med fra udlandet.