DET SKER NU

 

EKSKLUSIVT: Norsk premiere på ”Kongens Nei” – se traileren her

23 sep 2016, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

I aften har den norsk-danske koproduktion ”Kongens Nei” gallapremiere i Oslo, hvor blandt andet filmens hovedrolle Jesper Christiansen, instruktør Erik Poppe og resten af cast og filmhold vil overvære den første officielle visning. Premieren afholdes i Oslo Koncerthus.

Foruden gallapremieren havde filmen onsdag den 21. september en eksklusiv forpremiere, hvor den blev vist til en folkefest i anledning af kong Harald og dronning Sonjas 25 års jubilæum som kongepar. Her var særligt Kong Harald spændt på at se Jesper Christiansen i rollen som sin bedstefar Kong Haakon VII.

 

Et aktuelt tema
”Kongens Nei” beretter på fantastisk vis om de tre dramatiske døgn i april 1940, hvor den norske konge får et ufatteligt ultimatum af det tyske Nazi-styre: overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flugt. Efter tre døgn tager kong Haakon sin endelige beslutning: Han nægter at kapitulere, selvom det kan koste både ham selv, hans familie og mange nordmænd livet.

Selvom filmens handling udspiller sig for 76 år siden, mener Erik Poppe, at filmens tema stadig er højaktuelt:

Dette er en historie om en familie som må flykte fra krig og fare. Det er ikke til å unngå at relevansen er stor, målt opp mot dagens situasjon. Det er viktig at vi ikke glemmer at dette har rammet oss, og kan ramme oss på ny,” fortæller instruktøren på Nordisk Films hjemmeside.

 

Fonden sikre forbrug på ni millioner
Copenhagen Film Fund investerede sidste år 3,5 mio. kr. i Erik Poppes film om de tre skelsættende døgn i norsk historie, som er blevet til i samarbejde mellem det norske produktionsselskab Paradox og danske Nordisk Film. Fondens investering medførte et forbrug i København på ni millioner fordelt på blandt andet studieindspilninger, produktion og Jesper Christiansen i hovedrollen som den oprindeligt danske Kong Haakon den 7.

Læs mere om "Kongens Nei" her.

Den norske Oscar-komité har netop udvalgt ”Kongens Nei” som Norges Oscar-kandidat i kategorien Bedste Ikke-Engelsksprogede Film. Komiteen traf valget på baggrund af filmens stærke og universelle fortælling om at tage de rigtige valg under ekstreme forhold, og måden filmen formår at menneskeliggøre magteliten og den position på en unik og rørende måde.

Det er endnu uvist, hvornår ”Kongens Nei” får danske biografpremiere.

 

Indtil videre kan man glæde sig over filmens trailer nedenfor.