DET SKER NU

 

Dansk co-produktion vinder hovedpris i Cannes

13 apr 2018, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

Den svensk-danske film GRäNS tog hovedprisen i Cannes Film Festivals sideprogram un certain regard. Store dele af kærlighedsfortællingens overnaturlige elementer er lavet i Danmark

Da Cannes Film Festival i maj rullede den røde løber ud til den 71. udgave af Europas mest prestigefyldte filmfestival, var det med særlig opmærksomhed omkring den dansk-svenske co-produktion GRäNS. Filmen var udtaget til - og endte med at vinde hovedprisen - i sideprogrammet un certain regards, som præsenterer 20 originale værker, der fortæller historier på en utraditionel måde.

GRäNS er en mørk, eventyrlig fortælling om tolderbetjenten Tina. Hendes specielle evne til at spotte kriminelle får hende udstationeret hos byens lokale politiefterforsker for at hjælpe med at afsløre en hemmelig, kriminel ring. Da den mistænkelige mand Vore en dag står af byens færge, ved hun, at han skjuler noget, men for første gang nogensinde, kan hun ikke identificere, hvad det er.


Historien starter realistisk, men indfører efterhånden publikum i hovedpersonernes sande jeg, som er langt fra menneskets. Til at designe filmens overnaturlige elementer har filmens instruktør Ali Abbasi og den svenske hovedproducent Piodor Gustafsson indgået samarbejde med den danske special- og visual effects designer Peter Hjorth (Lars von Triers ”tryllekunstner”). Hjorth har allieret sig med det danske visual effects selskab The Gentlemen Broncos.

GRäNS er den svenske instruktør Ali Abbasis anden spillefilm. Han instruerede i 2016 den danskproducerede gyser SHELLEY. Herfra har han taget store dele af holdet med på sin nye film, herunder Nadim Carlsen som fotograf, Olivia Neergaard-Holm som klipper (sammen med Anders Skov), føromtalte Peter Hjorth som VFX-supervisor, Rune Sand som tonemester og Martin Dirkov som musiksupervisor. Molly Malene Stensgaard er klippekonsulent og Mikael Windelin postproducer.

Meta Film producerer filmen sammen med svenske Spark Film & Tv og Kärnfilm, på dansk side varetaget af producer Nina Bisgaard.

GRäNS bygger på John Ajvide Lindqvists roman af samme navn. Lindqvist er tidligere kendt for sit forlæg og manuskript til den anmelderroste svenske thriller LAD DEN RETTE KOMME IND fra 2008. Han har sammen med Ali Abbasi og Isabella Eklöf også skrevet manuskriptet til GRäNS.

Filmens danske islæt er hjulpet på vej af finansiering fra Copenhagen Film Fund og Det Danske Filminstitut. Fonden har investeret 880.000 kr. på baggrund af et estimeret forbrug i københavnsområdet på knap 3,3 mio. kr.

Filmen har planlagt premiere i Danmark og Sverige efteråret 2018.