Filmfonden bidrager til dansk kreativt ejerskab på den premiereaktuelle Oscar-kandidat GRÆNSE
23 sep 2018, Posted by Liv Saalbach Holse in UncategorizedPå torsdag får den prisbelønnede Oscar-kandidat GRÆNSE dansk premiere. Filmen, der er støttet af Copenhagen Film Fund, er instruktør Ali Abbasis anden spillefilm, og kan potentielt være hans gennembrud til det store Hollywood-lærred
Torsdag den 27. september byder danske biografer publikum indenfor til den dystre eventyrfilm GRÆNSE. Inden da inviterer Grand Teatret sammen med Meta Film og Copenhagen Film Fund i aften den 23. september til filmens gallapremiere med deltagelse af filmens instruktør Ali Abbasi og filmens danske og svenske hold.
GRÆNSE har siden sin verdenspremiere på Cannes Film Festival, hvor den vandt Un Certain Regard-prisen, opnået stor international opmærksomhed og tilegnet sig adskillige fornemme nomineringer. Senest er filmen blevet udtaget som Sveriges Oscar-kandidat i kategorien ”bedste fremmedsprogede film”. Filmen er herudover blevet solgt til hele verden.
Med støtte fra Copenhagen Film Fund har det været muligt for Ali Abbasi og den svenske hovedproducent Meta Film Stockholm ved Nina Bisgaard at placere en større del af produktionen i København. Særlig stolt er fonden over at have bidraget til arbejdet med filmens overnaturlige elementer, som er lavet af den danske special- og visual effects-designer Peter Hjorth i samarbejde med det danske visual effects-selskab The Gentlemen Broncos. Sidstnævnte har tidligere arbejdet på internationale produktioner som THELMA, DOBBELTSPIL og THE HOUSE THAT JACK BUILT, ligeledes med hjælp fra Copenhagen Film Fund.
På vej til Hollywood
GRÆNSE er Ali Abbasis anden spillefilm men næppe hans sidste. Det er indtrykket hos den amerikanske manager Eryn Brown, der netop har indgået kontrakt med den 37-årig instruktør. Eryn Brown skal fremadrettet repræsentere Abbasi i Hollywood, hvor hun allerede baner vejen for bl.a. skuespiller Nikolaj Lie Kaas, og Sebastián Lelio, instruktøren bag EN FANTASTISK KVINDE, som vandt dette års Oscar for bedste fremmedsprogede film.
”Ali er en ekstraordinær historiefortæller med den særlige type livserfaring og kunstneriske udsyn, som Hollywood tørster efter. Hans stærke og eftertænksomme synspunkt har potentiale til både at underholde og forme kulturen på massiv og gennemtrængende vis,” fortæller Eryn Brown, der er tilknyttet Management 360, et af USA's største bureauer for film- og tv-talenter.
Ali Abbasi dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011 og debuterede med den danskproducerede gyser SHELLEY i 2016. Herfra tog han store dele af holdet med på sin nye film, herunder Nadim Carlsen som fotograf, Olivia Neergaard-Holm som klipper (sammen med Anders Skov), føromtalte Peter Hjorth som visual effects-supervisor, Rune Sand som tonemester og Martin Dirkov som musiksupervisor. Molly Malene Stensgaard er klippekonsulent og Mikael Windelin postproducer.
Om filmen
GRÆNSE bygger på John Ajvide Lindqvists roman af samme navn og er en mørk, eventyrlig fortælling om tolderbetjenten Tina. Hendes specielle evne til at spotte kriminelle får hende udstationeret hos byens lokale politiefterforsker for at hjælpe med at afsløre en hemmelig gruppe kriminelle. Da den mistænkelige mand Vore en dag står af byens færge, ved hun, at han skjuler noget, men for første gang nogensinde, kan hun ikke identificere, hvad det er.
Meta Film Stockholm ved Nina Bisgaard producerer filmen sammen med svenske Piodor Gustafsson fra Spark Film & Tv og Petra Jönson fra Kärnfilm.
Gallapremieren finder sted i Grand Teatret i København søndag den 23. september kl. 19.
Om Copenhagen Film Fund
Copenhagen Film Fund tiltrækker via investering udenlandske film og tv-produktioner til Greater Copenhagen med henblik på at skabe vækst, beskæftigelse og profilering af regionen. Fonden har gennem de seneste fem år investeret knap 77 millioner kroner i bl.a. KONGENS VALG, THE DANISH GIRL, BROEN sæson III & IV, WALLANDER med Kenneth Branagh, tv-serien GREYZONE og den norske katastrofefilm BØLGEN. Senest har fonden gennem en større investering sørget for, at Lars von Triers film THE HOUSE THAT JACK BUILT placerede halvdelen af filmens produktion i Danmark, hvilket ellers ville være rykket til Tyskland.