DET SKER NU

 

Hollywood vil have danske special effects

04 dec 2017, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

Den 30. november havde thrilleren THELMA premiere i de danske biografer, og anmeldelserne har været enestående. Også i udlandet følger man med. Her har man for alvor fået øjnene op for Danmarks kompetencer indenfor visual effects, hvor produktioner som STAR WARS, MISSION IMPOSSIBLE og nu også THELMA alle har fået dansk hjælp til særligt tekniske effekter, men det bliver måske et sjældent syn i fremtiden.

Den overnaturlige norske thriller THELMA, der i torsdags havde Danmarkspremiere og allerede nu er nævnt som norsk Oscar-kandidat, er blevet til med hjælp fra blandt andet visual effects-selskabet Ghost VFX. Den danske branche for visual effects oplever nemlig stigende efterspørgsel over hele linjen.

På bare to år er Ghost VFX vokset med mere end 100 procent fra 30 til hele 65 medarbejdere, og har titler som STAR WARS:ROGUE ONE, MISSION IMPOSSIBLE og JURASSIC WORLD i sin projektportefølje, men de nuværende rammevilkår gør fremtiden usikker.

"Det er fedt, at de store internationale produktioner har fået øje på os, og vi er enormt stolte over at have været med på så flotte produktioner. Vores branche oplever voldsom efterspørgsel fra udlandet i disse år med gode muligheder for vækst. Men vi går glip af den, fordi vi ikke har nationale støtteordninger som vores nabolande, der kan tilbyde de internationale produktioner store rabatter. Det kan vi slet ikke kan være med på, og der er ingen tvivl om, at de søger hen, hvor der er støtteordninger. Så vi går glip af rigtig mange muligheder og danske arbejdspladser," siger Jeppe Nygaard Christensen, direktør i Ghost VFX.

Jeppe Nygaard Christensen vurderer, at hvis Danmark indførte en national støtteordning til internationale film- og tv-produktioner, ville hans selskab kunne fordoble sin omsætning. Senest er Ghost VFX gået glip af en opgave til 41 mio. kr. for en amerikansk producent på grund af den manglende støtteordning.

Blandt de talrige lande, som har indført nationale støtteordninger, er England, der giver udenlandske produktioner rabatter på op til 30 procent. Jeppe Nygaard Christensen håber, at man også herhjemme vil kigge på muligheder for lignende rabatter.

 

Filmfond kæmper for branchen
En af dem, der kæmper for bedre vilkår for den danske special effects-industri, er Copenhagen Film Fund. Ved at investere i internationale film- og tv-produktioner gør de det lettere for folk som Jeppe Nygaard Christensen at hive Thelma eller den store amerikanske tv-satsning Krypton til Danmark. De to produktioner lægger hhv. 5 mio. og 8.2 mio. kr. alene til VFX-arbejde i København.

"Den danske special effects-industri råder over de mest eftertragtede selskaber i verden, og det er fondens ansvar, at danske selskaber får mulighed for at byde ind på de internationale opgaver. Men vi kan ikke gøre det tilstrækkeligt, når vi er oppe imod nationale støtteordninger. Danmark går glip af arbejdspladser og et kæmpe kompetenceløft i industrien, som kun bliver mere efterspurgt i fremtiden, da visual effects bygger bro til både gaming- og virtual reality-industrien samt en lang række andre industrier og brancher," siger Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund.

København-baserede Ghost VFX er siden sin etablering i 1999 vokset til et af de største VFX-selskaber i Skandinavien. Direktør Jeppe Nygaard Christensen er ikke i tvivl om, at Copenhagens Film Fund har haft betydning for, at internationale film- og tv-produktioner har fået øjnene op for, hvad danske visual effects-selskaber kan.

THELMA er en af de aktuelle store produktion med danske islæt, som blev fejret med præsentation fra den norske instruktør ved en gallapremiere i Grand Teatret den 27. november. Se udvalgte fotos fra filmen her: