DET SKER NU

 

Ny erhvervsklynge: ”DK på toppen indenfor film, tv og gaming”

26 jun 2017, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

Hvordan opnår DK en topplacering på det internationale marked for film, tv og gaming? Det var et af de centrale spørgsmål Media Society Denmark-klyngen stillede de 70 politikere og branchefolk, der i sidste uge deltog i et mediepolitisk summit på Nordisk Film. De bedste forslag blev sidst på dagen præsenteret for erhvervsminister Brian Mikkelsen

 

”Borgen”, ”Subway Surfers”, ”Forbrydelsen”, ”Hitman”. Danmark er i dag verdenskendt for vores fortællinger, vores talenter foran og bag kameraet på både serier og spillefilm, nogle af de mest sælgende spil i verden og ikke mindst en animationsscene på højeste plan. Danske indholdsproducenter er blevet oplært i at tænke kreativt og innovativt indenfor begrænsede økonomiske rammer.

Med henblik på at fastholde denne position er Copenhagen Film Fund sammen med seks organisationer fra film, tv og gaming branchen gået sammen om at etablere klyngen Media Society Denmark, og afholdte i sidste uge klyngens første mediepolitiske summit for indholdsproducenter.

Danske produktioner og talenter har fejret utallige succeser verden over. Nu er vi klar til at tage det næste skridt og skabe en reel industri. Danmark har fundamentet til at indtage en plads i det globale marked for digitalt visuelt indhold. Vi har både talentet og kompetencerne til at sætte vores fingeraftryk på den dagsorden,” siger Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund og en af initiativtagerne til klyngen.

Media Society Denmark-klyngen er udsprunget af et ønske om for alvor at udbygge og udnytte potentialet med en fokuseret national erhvervsstrategi. Klyngen vil åbne op for nye forretningsmodeller og samarbejder langt ind i andre industrier, med henblik på at sikre den danske indholdsproducerende branche en topplacering på det internationale marked.

Arrangementet blev dækket af mediehuset Mandag Morgen, som blandt andet interviewede en af dagens oplægsholdere, Janos Flösser, der bekræftede klyngens relevans:

Vi har brug for en dansk klynge for indholdsmedier, sådan som man med stor succes har set det i andre lande. De her brancher fortjener meget mere opmærksomhed også fra politisk side,” forklarede seniorpartneren i hos Promentum Capital og tidligere adm. direktør i IO Interactive, der står bag successpillet Hitman til Mandag Morgen.

Mediehusets ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen har sidenhen også budt en vækstplan for de kreative industrier velkommen:

I Danmark luner vi os glad og gerne med internationale succeser i film-, tv- og spilbranchen, for nogles vedkommende skabt på ryggen af statslige kulturtilskud til film eller tv, men alligevel kommer vi slet ikke ud med de vækstrater, som tilsyneladende skabes i flere andre europæiske lande. Lad os få lavet om på det,” skriver chefredaktøren i Mandag Morgens leder 26. juni.

 

Branchens anbefalinger
Det politiske summit samlede 70 deltagere fra animations-, gaming-, film- og tv-branchen til at udarbejde et sæt konkrete politiske anbefalinger til, hvordan den danske digitale visuelle branche kan blive en ny dansk vækstmotor.

Anbefalingerne blev sidst på dagen præsenteret for Erhvervsminister Brian Mikkelsen.

De blev følgende:

Etablering af videnscenter for ”visualization and narrative”
-
stiler mod en fordobling af brancheomsætningen i 2020
- samler kræfterne på tværs af fagområdet
- efteruddannelse og specialisering
- forstærker nye idéer

Etablering af årligt summit for den digitale visuelle industri
-
bedre og dybere kontakter mellem danske virksomheder
- nye match mellem faglige og investeringsmæssige kompetencer
- styrket brand for den digitale visuelle industri
- Danmark som garant for kvalitetsindhold --> tiltrækker verdens bevågenhed

Etablering af en international fond
-
til støtte af tværfagligt samarbejde
- vil gøre Danmark til HUB som Finland (gaming), San Francisco (tech) eller Montreal (film)
- Fra køkkenbords-forretninger til virksomheder – fra 2500 til 4500 jobs

Oprettelse af et Talent Danmark-program
-
pendant til Team Danmark, blot for storytelling. Skal sikre sammenhæng mellem branche og uddannelsesinstitution
- understøtte diversitet i talentmassen

Positioner Danmark som pionerland for VR/AR – ”CREATE THE DEMAND”
-
udbredelse af den nye VR- teknologi blandt børn og unge
- målet er 1% af forecast for VR på 108 $ mia. værd I 2021 = DKK 7 mia. årligt
- første skridt skal sikre infrastruktur, som gør teknologien relevant

Media Society Denmark-klyngen er initieret af Producentforeningen, Interactive Denmark, FilmFyn, Den Vestdanske Filmpulje, Filmby Aarhus og The Animation Workshop på VIA University og Copenhagen Film Fund.

To dage efter det politiske summit var klyngen indkaldt til et opsamlende møde med både Brian Mikkelsen og Kulturminister Mette Bock, hvor den politiske interesse for erhvervsstrategien blev konkretiseret. Nu nedsættes der en arbejdsgruppe, som skal samle op på resultaterne fra det politiske summit og videreudvikle klyngens indsatsområder. Gryderne koger. Vi sørger for løbende at orientere om det videre forløb.

 

Find flere udtalelser fra det politiske summit og læs mere om klyngens arbejde i Mandag Morgens artikler:

Film-, tv- og spilalliance vil skabe 2500 danske arbejdspladser

MM mener: Medieklynge vil gøre digital fortællekunst til dansk erhvervseventyr