Overblik: Derfor efterlyser dansk film og tv en produktionsrabat
21 dec 2016, Posted by Liv Saalbach Holse in UncategorizedEn række centrale aktører indenfor dansk film og tv har over de seneste måneder været i pressen og råbe vagt i gevær til erhvervspolitikerne. De ser alle store problemer i uoverensstemmelsen mellem den rekordstore internationale efterspørgsel på dansk talent indenfor film og tv og manglen på en national rabatordning for udenlandske produktioner. Direktørerne i henholdsvis Nordisk Film, Producentforeningen og Copenhagen Film Fund mener, at vi misser en kæmpechance for at sætte Danmark på landkortet som foretrukken produktions-location.
Som Allan Hansen, direktør i Nordisk Film udtaler i Børsen:
"Der er en kæmpe efterspørgsel efter det talent, vi har i Danmark. Det er meget tydeligt. Både manuskriptforfattere, skuespillere og så videre, men også i postproduktionen med klipning, visuelle effekter og den slags er vi gode".
Han henviser i den forbindelse til, at Danmark har været næsten fast repræsenteret i både Oscar- og Emmy-regi de senere år. I 2017 har Danmark igen udsigt til en Oscar-nominering med Martin Zandvliets ”Under Sandet”.
Det kan være nærliggende at tro, at denne internationale succes medfører en stigning i internationale film og tv-produktioners interesse for at producere i Danmark.
Men som Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen, formulerer det i Jyllands Posten, er Danmark et uland, når det kommer til at tiltrække produktioner indenfor film og tv.
”For det er virkeligheden, at de store internationale produktioner i stigende grad søger mod lande med gunstige incitamentsordninger. Det gør vi selv. Danske producenter co-producerer i stor stil med udenlandske producenter, og der er ingen tvivl om, at et land eller en region, der kan tilbyde incitamentsordninger, er mere tiltrækkende end de lande, hvor det alene er talentet eller flotte locations, der trækker,” understreger han.
Næste år tilslutter også Polen og Finland sig gruppen af lande som tilbyder statsfinansierede rabatter på op til 32 pct. af en film eller tv-produktions lokale forbrug. I 2017 er Danmark således ét ud af fem lande i Europa, som ikke har en statslig incitamentsordning til at tiltrække udenlandske produktionsselskaber, hvilket sætter landet i en ulige konkurrencesituation.
Og der er tale om en vaskeægte vækstcase, hvis de store internationale produktioner placerer sig i en region. Ikke kun i et brandingperspektiv for skuespillere, filmarbejdere og den generelle turismebranche, men også industrier, der leverer special effects, lyd, lokationer mv., får mere at lave og større omsætning. En analyse fra Copenhagen Economics af Copenhagen Film Funds investeringseffekter viser, at de 31 mio. kr. fonden investerede 2013-2015 har bidraget til en samlet Brutto National Indkomst på op til 231 mio. kr.
Til dem der ønsker mere information, har vi nedenfor samlet de seneste måneder mediedækning af debatten om den danske film- og tv-branches vækstpotentiale.
Jyllands Posten: ”Hvem høster frugten af dansk film- og tv-talent?”
Børsen: ”Sløje regler sender kreative jobs til udlandet”
MediaWatch: "Dansk tv- og filmmiljø til kamp for støtteordninger"
Børsen: ”Kreativ vækstindustri vil overtage køretimer”
Information: "Dansk Filmhåndværk skal beskyttes"