DET SKER NU

 

VFX-selskab misser opgave til 41 mio: ”DK er ikke konkurrencedygtig”

17 mar 2017, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

Danmark er et af fire lande i EU uden produktionsrabat til internationale film- og tv-produktioner. Af samme årsag er et dansk selskab flere gange blevet fravalgt til opgaver for amerikanske producenter

 

Det danske visual effect-selskab Ghost VFX har et imponerende portefølje. De har lavet visuelle effekter på Hollywood-produktioner som "Star Wars - Rogue One", "Jurassic World", "Mission Impossible" og "Pacific Rim", og er internationalt anerkendt for deres state-of-the-art computergrafik og effekter. Alligevel oplever selskabet ofte at blive forbigået af opgaver fra amerikanske produktioner, som af princip fravælger selskaber fra regioner uden national produktionsrabat til udenlandske film- og tv-produktioner.

Senest blev Ghost VFX fravalgt til en 41 millioner kroners-opgave for en amerikansk producent, som tidligere har lavet visual effects på ”Star Trek”, ”Cloverfield” og ”Mission Impossible”. Den pågældende produktions VFX-producer, Kevin Blank, fortæller:

Shopping for VFX has become a global game of incentives. Frequently, productions are forced to work wherever the greatest incentive exists. Recently, I was considering Ghost for a project. When it came down to two vendors, we were comparing prices around the world. Our most competitive bid came from Ghost, however after rebates were factored in, the lowest net price was in Canada. Had there been an available incentive in Denmark, there is no doubt in my mind, that Ghost would have been awarded the work.”

Samme melding kommer fra Amelie Kienlin, Senior VP of Scripted Acquisition and Co-Production i det internationale produktionsselskab Red Arrow International. Hun har ligeledes økonomiske incitamentsordninger som et centralt pejlemærke, når de placerer tv-serieproduktioner internationalt.

As developing and financing new international drama becomes ever more challenging, finding progressive cities and countries that offer attractive local incentives and regional funding has become key,” siger hun.

 

Danmark står udenfor
Alene i 2016 har både Norge, Finland, Estland, Georgien og Polen tilsluttet sig gruppen af europæiske lande med såkaldte produktionsrabatter (eller incentives som de kaldes i udlandet) til internationale film- og tv-produktioner, og tilbyder tilbagebetaling på mellem 20-30 pct. af et udenlandsk produktionsselskabs lokale forbrug. Når Rumænien og Portugal introducerer samme produktionsrabat i løbet af 2017, efterlader det Danmark og Sverige som de to eneste lande i EU med en udviklet filmbranche uden produktionsrabat.

De store internationale filmproduktioner kan forbruge op mod 100 millioner kroner lokalt på ophold, udstyr og arbejdskraft, hvorfor konkurrencen om at tiltrække disse produktioner i de seneste år er spidset til. Ifølge Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund, findes der foruden økonomisk vækst, andre mindst lige så vigtige kvaliteter ved at tiltrække internationale film- og tv-produktioner til Danmark.

”Streaming og download af digitalt visuelt indhold er i kraftig vækst, og i Danmark er vi flot repræsenteret med vores talenter. Derfor er det helt utroligt og dræbende for den lokale industri, at vi ikke kan konkurrere med udlandet om produktionen af dette indhold. Vi har alt det, der skal til af kompetencer, arbejdskraft samt faciliteter på højeste teknologiske niveau. Med den rette erhvervstænkning og indførelsen af produktionsrabatter, som vi finder i alle lande omkring os, vil vi stå meget stærkt. Vi vil kunne løfte vores industri og vores kompetencer op på et globalt niveau, som i sidste ende vil have betydning for hele samfundet, da netop de indholds- og historiebærende digitale kompetencer får større og større betydning i andre industrier og brancher,” udtaler Thomas Gammeltoft.

 

Filmfondene hjælper, men er ikke nok
Siden de regionale filmfonde i Danmark blev etableret i henholdsvis 2002, 2003 og senest med Copenhagen Film Fund i 2013, har udenlandske film- og tv-produktioner som ønsker at producere med danske kompetencer kunne ansøge fondene om investering. Det har ifølge Ghost VFX’s direktør Jeppe Nygaard hjulpet til at banke døren ned til de amerikanske producenter.

Den blotte tilstedeværelse af Copenhagen Film Fund har betydet, at vi nu bliver accepteret som en ligeværdig spiller på linje med vores engelske, canadiske og tyske kollegaer. Som resultat heraf er vi netop blevet tildelt en plads som hovedleverandør på to amerikanske tv-serier, en spillefilm og vi er i betragtning til yderligere fire. Men midlerne i fonden er bare for få til for alvor at udvikle industrien herhjemme” fortæller Jeppe Nygaard.

Den københavnske filmfond har på nuværende tidspunkt allokeret samtlige 19 millioner kroner, den har til investering i 2017 til specifikke produktioner, og har herudover ansøgninger på bordet for over 40 mio. kr. Projekter der samlet set ville forbruge mindst det firdobbelte i hovedstadsregionen. Den internationale interesse for at filme i københavnsområdet er således langt større end fonden kan honorere.

Hanne Palmquist sidder som commissioning editor for originalt indhold hos HBO Nordic. Hun mener, at København er konkurrencedygtig, hvad angår både interessante historiske og nutidige arkitektoniske locations og professionelle filmfolk. Hun påpeger dog:

at uden en skatterabat, som udbydes med op til 25% i en lang række europæiske lande, Danmark konkurrerer hårdt imod, er Danmarks situation udfordret.