DET SKER NU

 

På optagelse med Lars von Trier: ”Man får lov at teste grænser”

22 maj 2017, Posted by Liv Saalbach Holse in Uncategorized

Efter 17 år i udlandet er Lars von Trier tilbage i København med optagelserne af hans nye film THE HOUSE THAT JACK BUILT. Copenhagen Film Fund har været med på settet og spurgt hans faste kostumedesigner gennem 37 år, hvordan det er at være tilbage

 

Matt Dillons hånd hviler på den lille drengs skulder, mens de går gennem en skovlysning. Deres tøj er nedtonet men tydeligt tidstypisk. Drengen i blå jeans med bukseben så brede, at de dækker de sorte Converse-gummisko, en grønternet skjorte og den klassiske Beatles-frisure, der i en blød linje dækker både pande og ører.

Vi er på optagelserne til Lars von Triers kommende film THE HOUSE THAT JACK BUILT, som foregår i 70’ernes USA, men indspilles i en skov nord for København. De seneste tre uger har dette sted sammen med fire andre locations i københavnsområdet udgjort den danske kostumedesigner Manon Rasmussens arbejdsplads. Manon har arbejdet med film i både indland og udland i 39 år og blev sidste år optaget i det amerikanske Oscar-akademi i selskab med blandt andre instruktørerne Nikolas Winding Refn og Tobias Lindholm. Hun har været fast inventar på Lars von Triers produktioner siden 1980 og dermed den, der har overlevet længst, som hun selv formulerer det.

Hvad er forskellen på at arbejde i Danmark og i udlandet?
Der er en del svenskere og tyskere på holdet bag THE HOUSE THAT JACK BUILT, og mit indtryk er, at de elsker at arbejde på et dansk hold. Mange større internationale produktioner er typisk mandskabstunge og opdelte, hvor hver passer sit eget område. Der er en særlig social sammenhængskraft på danske og især Lars’ produktioner med et fladt hierarki, hvor man hjælper hinanden, er fleksible og gerne dækker ind på arbejdsområder, som lægger udenfor ens eget – det giver en anden glæde og et sammenhold på settet, som mange internationale stjerner og filmarbejdere sætter pris på og er tiltrukket af.”

Lars har det også personligt bedre, når han er hjemme. Det skaber tryghed og ro for ham at være i Danmark. Det er pengene der er årsag til, at han i alle disse år har produceret i udlandet – det har tidligere ikke kunne lade sig gøre at finansiere filmene på dansk jord,” tilføjer hun.

Til de mange fordomme og historier, der er om at arbejde på Lars von Triers produktioner, siger hun:
”At overleve længst skal forstås positivt. Det er en glæde at gå på arbejde på Lars’ produktioner, han er et dejligt menneske. Man får lov at teste grænser, hvilket har givet mig nogle muligheder, som man sjældent får andre steder. Tag DOGVILLE, hvor 20 af verdens største stjerner står på en scene uden kulisser. Her er det en fantastisk opgave at stå for kostumer, som i den kontekst skal tale for sig selv og bliver en vigtig udtryksform. Mit optag i Oscar-akademiet er helt sikkert sket på baggrund af mit arbejde på Lars’ film,” fortæller Manon og fortsætter:

Folk i den internationale filmbranche har stor respekt for Lars’ arbejde, og mange vil gøre alt for at være på hans film. Også skuespillerne elsker ham. Han er virkelig en person, der tiltrækker talent og opmærksomhed, og har været med til at sætte fokus på Danmark som filmnation.”

Manon foretrækker ligesom Lars von Trier at arbejde i Danmark, men forklarer at det til tider kan være svært, da flere og flere danske produktioner indspilles i udlandet på grund af finansiering.

Jeg var på EN KONGELIG AFFÆRE og ’1864’, som begge blev optaget i Prag selvom handlingen udspiller sig i Danmark. Der var flere penge at hente i Tjekkiet. Jeg elsker co-produktioner med mange forskellige nationaliteter på holdet, det er bare hårdt at rejse så meget. Det er det fede ved THE HOUSE THAT JACK BUILT. Her får vi mulighed for at arbejde med et internationalt hold herhjemme i København,” afslutter hun.

Det er første gang siden DANCER IN THE DARK fra 2000, at Lars von Trier optager en international spillefilm i Danmark. Det er blandt andet en investering på 8 millioner kr. fra Copenhagen Film Fund, der har gjort det muligt for Zentropa at blive i det danske hovedstadsområde. På rollelisten findes blandt andre Matt Dillon i hovedrollen, Bruno Ganz, Uma Thurman, Riley Keough, Sofie Gråbøl og Siobhan Fallon Hogan. Efter en måneds optagelser i Vestsverige rykkede produktionen primo maj til København, hvor de indspiller de sidste scener og gør filmen færdig. Premieren er planlagt forsommer 2018.

Læs mere om The House That Jack Built her.

Holdet bag filmen
THE HOUSE THAT JACK BUILT produceres af Louise Vesth for Zentropa Group i co-produktion med Film i Väst, Copenhagen Film Fund, Slot Machine, med støtte fra Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond, CNC, Film- und Medienstiftung NRW, Eurimages, The Media Programme of the European Union, og i samarbejde med DR, Nordisk Film Distribution, Concorde Filmverleih, Potemkine, Les Films du Losange, SVT. Internationalt salg ved TrustNordisk.

 

Fotokreditering: Christian Geisnæs

Manon portræt1
Manon Rasmussen, Kostumedesigner på 'The House That Jack Built'

Lars von Trier set-portræt
Lars von Trier på 'The House That Jack Built'-pressemødet i Dalsland, Sverige i feruar.

 Still1 fra set_THTJB_Chr. Geisnaes

På settet af Lars Von Triers kommende film "The House That Jack Built". Optagelserne fandt blandt andet sted i en skov nord for København.

Uma Thurman THTJB_feature picHovedrolleindehaveren Matt Dillon og Uma Thurman, der spiller en af de uheldige kvinder, som krydser seriemorderen Jacks vej. På pressemøde i Dalsland, Sverige i februar.

 

Still_The House That Jack Built 01 photo by Zentropa-Christian Geisnaes_resized
Første kig bag gardinet til Matt Dillon i rollen som seriemorderen Jack.

 

The House That Jack Built 02 photo by Zentropa-Christian Geisnaes_resized
Jack is building a house.

 

Fotokredit: Christian Geisnæs